Gyurkovics Tamás
monodráma 2 részben
Szereposztás:
Josef M. Perjés János
hangfelvételről Anga-Kakszi István
hangfelvételről Hegyi Barbara
hangfelvételről Jantyik Csaba
hangfelvételről Nagy Enikő
hangfelvételről Varju Kálmán
Színpadra alkalmazta: Besenyei Zsuzsanna
Dramaturg: Bányai Gábor
Díszlet: Bányai Gábor
Jelmez: Szűcs Beatrix
Rendezőasszisztens: Besenyei Zsuzsanna
Rendező: Bányai Gábor
Előadások időpontja és helyszíne:
2017 december 20. (szerda) 19:00 Spirit Színház Jegyvásárlás
2018 január 06. (szombat) 19:00 Spirit Színház Jegyvásárlás
2018 január 17. (szerda) 19:00 Spirit Színház Jegyvásárlás
2018 január 31. (szerda) 19:00 Spirit Színház Jegyvásárlás

 

Josef Mengelét, a halál angyalát sosem vonták felelősségre a tetteiért. A történelem szökevénye szabad és nárcisztikus öregúrként halhatott meg Dél-Amerikában. De vajon szabad volt-e pusztán azért, mert sosem fogták el és vajon elnyerte volna-e méltó büntetését pusztán azáltal, hogy a vádlottak padjára állítják?  
A Gyurkovics Tamás regénye alapján készült monodráma egyes szám első személyben vall nagyságnak hitt középszerűségről, bűnökről és bűnhődésekről, Mengele magyar áldozatairól és bűntársairól – egy rettenetes élet soha elő nem került bőröndjéről, amelyet mindannyian cipelünk ma is...

 

Ki volt valójában Josef Mengele, a halál angyala? 

Tömeggyilkos, aki közvetve-közvetlenül több százezer ember halálért felelős? Vagy „az európai értelmiség egyik legkiválóbb képviselője, egy kivételes diszciplína sokra hivatott művelője, egy géniusz” – ahogyan önmagáról gondolta és állította? Egy, a számonkérést megúszó, elégedett öregúr, aki a tengerben pancsolva lelhette halálát, vagy a saját paranoiáiból maga köré falat emelő, harminc éven át rettegő üldözött? Méltó sors volt számára, hogy elkerülte a büntetést, de mindenkitől elfeledve pusztult el, vagy „jobban járt volna” egy történelmi perrel, ahol még annak a lehetősége is megadathat neki, hogy az újnácik vértanújává váljék? 
Megannyi kínzó kérdés a sok ezer más között, amelyet Gyurkovics Tamás nagyszerű Mengele-könyve feszeget. A regény feltárja mindkét halál lehetőségét: a valódit és az elképzeltet is, miközben bemutat egy középszerű, de végletesen nárcisztikus törtetőt, aki a világrend helyrezökkenésének tekinti, ha egy koncentrációs táborban élet és halál urává válhat, és aki három évtizednyi bujkálás alatt sem adja jelét a megbánásnak... 
A regénybe és színpadra illő történetet maga az antihős, Josef Mengele meséli el nekünk, egyes szám első személyben. A monodráma – melyben a legfontosabb szereplők hangja kísérti folyton a főhőst – ezt a kettős halált, az emberi morál alapvető kérdéseit feszegeti. 
Nagy öröm, hogy a regényíró közreműködésével készült szöveget éppen a Spirit Színház mutathatja be elsőként – felkavaró és szembesítő, emberi és embertelen kalandozások, belső és külső utazások során.
Jogok:
Gyurkovics Tamás könyvéböl Bányai Gábor dramaturgiai ötlete alapján színpadra írta Besenyei Zsuzsanna. A színházi jogok tulajdonosa és képviselője a Spirit Színház.

 

 


Hírlevél felíratkozás

Vezetéknév
Keresztnév
E-mail


Antispam: az itt megadott e-mail címet nem adjuk ki harmadik személynek, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Tel: (36 - 1) 269-8211, (+36-30) 649-6665
E-mail: titkarsag@spiritszinhaz.com
Facebook: spirit.theatre
Instagram: spirit_színhaz
          

         

Copyright @ 2017 - Spirit Színház Non-Profit Kft. - Minden jog fenntartva! Design és programozás Arteries Studio