Eve Ensler - Hill Ferenc
Szereposztás:
hangfelvételről Hegyi Barbara
Dramaturg: Czeizel Gábor
Zenei vezető: Nyitrai László
Jelmez: Veréb Dia
Rendező: Czeizel Gábor

Az ezredfordulón hatalmas hullámokat vetve zúdult végig A VAGINA MONOLÓGOK sikere, először az Egyesült Államokban, azután hamarosan mindenfelé a világban. Magyarországon is. Színházi előadások, mozgalmak jöttek létre, kitalálták a „V-Nap”-ot az elnyomott, megalázott nők megsegítésére a világ azon részein, ahol még nem tisztelik és védik az Életet. Ezek a hullámok még ma sem csitultak el.

Az eredeti monológok nyomán megszületett a Spirit Színház variációja a ma társadalmára, a világvallások asszonyainak helyzetére.

Sőt! Aktuálisabbak, mint valaha!

Nők beszéltek a saját életükről, a saját vaginájukról, hogy másokat is megnyissanak, felszabadítsanak – ha nem is mások, de a saját zártságuk alól.

Aztán a férfiak is kedvet kaptak, az egyenjogúság nevében megszülettek A FALLOSZ MONOLÓGOK.

Előadásunk nem a szexről szól. Persze arról is, de többről: a szabadságról, az önismeretünkről, a boldogsághoz való jogunkról. Önmagunkról. Mirólunk. Önökről, Önöknek!

Első alkalommal 1996 végén vitték színre egy Off-Broadway színházban. A színdarab az évek során egyre sikeresebbé vált, úgy hogy már ismert közszereplők működtek közre különböző színpadi változatokban. Leggyakrabban jótékonysági rendezvényeken olvasott fel többek között Whoopi GoldbergAlanis MorissetteGlenn CloseMelanie GriffithWinona RyderDannii Minogue,Julianna Margulies,Cate BlanchettCalista Flockhart és sokan mások. Még Donna Hanover az egykori New York-i polgármester Rudolph Giuliani felesége is szeretett volna szerepet vállalni az egyik rendezésben, de aztán tekintettel a férjére mégis lemondta a részvételt.

 

Időközben 26 nyelvre lefordították a darabot és a legtöbb európai országban is bemutatták. A szerző kereken 200 nővel készített interjúból válogatta össze az anyagot. A monológok bár egyazon téma köré csoportosulnak, mégis személyenként igen eltérőek; megszólal például. egy a Délszláv háborúban megerőszakoltbosznia-hercegovinai nő, hallhatunk egy 13 éves kislány első szexuális tapasztalatairól vagy egy 72 éves hölgy megrázó monológját. Az egyes interjúk időnként elgondolkodtatóak, adott esetben nyomasztóan ridegek, vagy kifejezetten viccesek.

Ensler "antropológiai tanulmánynak" nevezi művét, amely nők erotikus fantáziáit, szenvedélyüket, vágyukat, csalódásaikat vagy adott esetben szexuális erőszakot mutatja be. Eve Ensler számára a nők ellen elkövetett erőszak központi téma, a bemutatókkal világszerte támogatnak jótékonysági projekteket. 1998-ban kezdeményezte Eve Ensler a V(agina)-DAY, mint a nők elleni erőszak napját ("victory over violence"), február 14-re.

A Wikipédia cikkkéből

A darabban elhangzó zenét Nyitrai László szerezte.

Tovább a havi műsorra »
Következő előadások:
Patrick Marber: CLOSER (Közelebb)
2019.07.22. 19:30
Spirit Színház NYÁRI JÁTÉKOK 2019 Jegyvásárlás
Müller Péter: Szeretetkönyv - Müller Péter könyve színpadon
2019.07.22. 20:00
Spirit kamaraterem NYÁRI JÁTÉKOK 2019 Jegyvásárlás

Hírlevél felíratkozás

Vezetéknév
Keresztnév
E-mail


Antispam: az itt megadott e-mail címet nem adjuk ki harmadik személynek, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Közérdekű adatok

Tel: (36 - 1) 269-8211, (+36-30) 203-6530
E-mail: titkarsag@spiritszinhaz.com
Facebook: spirit.theatre
Instagram: spirit_színhaz
          

Copyright @ 2017 - Spirit Színház Non-Profit Kft. - Minden jog fenntartva! Design és programozás Arteries Studio