Hírek

Gulyás Dénes prózát rendez

2018-05-30

Nagy megtiszteltetés érte a Spirit Színházat. Gulyás Dénes 2018. októberében nálunk vállalta el pályafutása prózai rendezését. MARIO - SPIRIT NAPLÓ címmel blogot indított rendezése folyamatáról, amit itt is közlünk

Május 29.
Meglepetést, ajándékot nem csak adni jó, de valljuk be, kapni is. Több - színpadon és nézőtéren eltöltött - évtized után azt gondolhatnánk, hogy meglepetés, ajándék nem nagyon vár arra, aki abban a boldog állapotban tölti éveit, mint én, aki azt csinálhatja, abból él, ami a szenvedélye, szerelme, s amit viszonoz is e szerelemnek tárgya, a Színház. Aztán itt van! Mint amikor megszokott életrendünkbe, kopogtat valami. Valamikor, - te jó Isten, mikor is? - az első komoly lépések egyike még zeneakadémista korom utolsó évében az a koncert volt Ferencsik Jánossal, és az ÁHZ-val, amelyen életemben először léptem a Zeneakadémia nagytermének pódiumára. Vártuk az öltözőben az ügyelő hívását, s közben az járt a fejeben, ez milyen öröm, meglepetés, ajándék, - de egyáltalán, hogyan lehetséges az, hogy itt ülök, a kollégákkal, akik már a pálya derekát ostromolják, Ferencsik Jánossal és várom az ügyelő hívását én, aki pár évvel korábban, még Kőbánya grundjait koptattam testvéremmel, mint – ha nem is vásott, de – mindenre elszánt kamasz. Meglepett a sors aznap este valamivel, ami sokat igért, s mint a következő évtizedek bizonyították számomra, adott is. Amerikai portyáim idején sokszor leveleztem anyámmal, nem is levelek voltak ezek, hanem magnókazetták, melyeket neki küldtem, s heti összefoglalókban számoltam be mindenről, ami történt, s feltettem a kérdést: Anya hogy a fenébe kerültem én New Yorkba, San Franciscoba, Miamiba, Philadelphiába, Kőbányáról a Cserkesz utca 14-ből, a grund mellől?
Aztán múltak az évtizedek. Sok örömmel, bánattal, megpróbáltatással, sikerrel, bukással, országról országra, városról városra, színházról színházra, már negyven éve, egészen Pécsig, a városig, ami iránt, ha elindulok haza Nagykovácsiba, már Zengővárkonynál honvágyat érzek, a pécsi színházig, otthonig, menedékig, vidám és komoly esti előadásokig. S most, íme…..valami……izgalmas... új, ami nem is új nagyon, hiszen színház,…… de mégis új.
1989, először állok szemben a színpaddal és nem rajta. Első rendezés Gounod: Rómeó és Júlia. Aztán sok még, legutóbb Verdi: Macbeth, és Mozart: Varázsfuvola. Operák.
Aztán elmentem a Spiritbe. Bernarda Alba háza, Ajtó, Egy egyszerű szemöldökráncolás (kétszer is) Veszedelmes viszonyok (kétszer is) Mengele bőröndje. Találkozások, a Spirit és én, művészekkel a Spiritben, akiket persze jórészt ismerek, beszélgetések, 7-ik születésnap együtt velük, levelezések. Most pedig ez a meglepetés, ajándék. Izgalmas, kicsit úgy érzem magam, mint első félévi énekvizsgámon a Zeneakadémia kistermében 1973-ban. Negyvenöt év elmúlt azóta. Ma találkozom Jánossal…

További blogbejegyzések

Exkluzív interjú a Szexpedíció szerzőjével

2019-05-14

A rendező kérdez, az író válaszol. A világhírű Szexpedíció (Sexy Laundry) című komédiát május 24-étől láthatja a Spirit Színház közönsége Hegyi Barbara és Seress Zoltán főszereplésével. Sziporkázó poénokkal a házasság intézményére görbe tükröt mutató történet. Bányai Gábor faggatta Michele Rimlt.

tovább »

Szeretetkönyv - 50. jubileumi előadás

2019-05-07

Büszkén jelentjük, hogy ma immáron 50. alkalommal kerül színpadra nagysikerű darabunk. Reméljük, hogy még legalább ennyi eseményen találkozhatunk kedves nézőinkkel!

 

tovább »

KÖVEK

2019-03-31

Drámapedagógiai bemutató a Spirit kamarateremben.
Szőke Olivér és Magyar Vazul, Czeizel Gábor rendezésében.

Ezt az előadásunkat iskolákba helyszínre visszük!

tovább »

Születésnapos: Perjési Hilda

2019-03-02

Ma ünnepli születésnapját PERJÉSI HILDA, társulatunk tagja. Jelenleg a Dorian Gray, a Bernarda Alba háza, az Equus, a Száz év magány, a Veszedelmes viszonyok szereplője. További bemutatói: Eszter hagyatéka és a Novecento. Isten éltesse!

tovább »
Tovább a havi műsorra »
Következő előadások:
David Stevens: Mennyit érünk? (The Sum of Us) - játék
2019.06.18. 19:00
Spirit Színház NYÁRI JÁTÉKOK 2019 Jegyvásárlás
Székely Csaba: Öröm és boldogság
2019.06.20. 19:00
Spirit Színház NYÁRI JÁTÉKOK 2019 Bemutató Jegyvásárlás

Hírlevél felíratkozás

Vezetéknév
Keresztnév
E-mail


Antispam: az itt megadott e-mail címet nem adjuk ki harmadik személynek, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Közérdekű adatok

Tel: (36 - 1) 269-8211, (+36-30) 203-6530
E-mail: titkarsag@spiritszinhaz.com
Facebook: spirit.theatre
Instagram: spirit_színhaz
          

Copyright @ 2017 - Spirit Színház Non-Profit Kft. - Minden jog fenntartva! Design és programozás Arteries Studio