Hírek

Gulyás Dénes prózát rendez

2018-05-30

Nagy megtiszteltetés érte a Spirit Színházat. Gulyás Dénes 2018. októberében nálunk vállalta el pályafutása prózai rendezését. MARIO - SPIRIT NAPLÓ címmel blogot indított rendezése folyamatáról, amit itt is közlünk

Május 29.
Meglepetést, ajándékot nem csak adni jó, de valljuk be, kapni is. Több - színpadon és nézőtéren eltöltött - évtized után azt gondolhatnánk, hogy meglepetés, ajándék nem nagyon vár arra, aki abban a boldog állapotban tölti éveit, mint én, aki azt csinálhatja, abból él, ami a szenvedélye, szerelme, s amit viszonoz is e szerelemnek tárgya, a Színház. Aztán itt van! Mint amikor megszokott életrendünkbe, kopogtat valami. Valamikor, - te jó Isten, mikor is? - az első komoly lépések egyike még zeneakadémista korom utolsó évében az a koncert volt Ferencsik Jánossal, és az ÁHZ-val, amelyen életemben először léptem a Zeneakadémia nagytermének pódiumára. Vártuk az öltözőben az ügyelő hívását, s közben az járt a fejeben, ez milyen öröm, meglepetés, ajándék, - de egyáltalán, hogyan lehetséges az, hogy itt ülök, a kollégákkal, akik már a pálya derekát ostromolják, Ferencsik Jánossal és várom az ügyelő hívását én, aki pár évvel korábban, még Kőbánya grundjait koptattam testvéremmel, mint – ha nem is vásott, de – mindenre elszánt kamasz. Meglepett a sors aznap este valamivel, ami sokat igért, s mint a következő évtizedek bizonyították számomra, adott is. Amerikai portyáim idején sokszor leveleztem anyámmal, nem is levelek voltak ezek, hanem magnókazetták, melyeket neki küldtem, s heti összefoglalókban számoltam be mindenről, ami történt, s feltettem a kérdést: Anya hogy a fenébe kerültem én New Yorkba, San Franciscoba, Miamiba, Philadelphiába, Kőbányáról a Cserkesz utca 14-ből, a grund mellől?
Aztán múltak az évtizedek. Sok örömmel, bánattal, megpróbáltatással, sikerrel, bukással, országról országra, városról városra, színházról színházra, már negyven éve, egészen Pécsig, a városig, ami iránt, ha elindulok haza Nagykovácsiba, már Zengővárkonynál honvágyat érzek, a pécsi színházig, otthonig, menedékig, vidám és komoly esti előadásokig. S most, íme…..valami……izgalmas... új, ami nem is új nagyon, hiszen színház,…… de mégis új.
1989, először állok szemben a színpaddal és nem rajta. Első rendezés Gounod: Rómeó és Júlia. Aztán sok még, legutóbb Verdi: Macbeth, és Mozart: Varázsfuvola. Operák.
Aztán elmentem a Spiritbe. Bernarda Alba háza, Ajtó, Egy egyszerű szemöldökráncolás (kétszer is) Veszedelmes viszonyok (kétszer is) Mengele bőröndje. Találkozások, a Spirit és én, művészekkel a Spiritben, akiket persze jórészt ismerek, beszélgetések, 7-ik születésnap együtt velük, levelezések. Most pedig ez a meglepetés, ajándék. Izgalmas, kicsit úgy érzem magam, mint első félévi énekvizsgámon a Zeneakadémia kistermében 1973-ban. Negyvenöt év elmúlt azóta. Ma találkozom Jánossal…

További blogbejegyzések

Karamazov testvérek jegyárusítás

2018-12-11

MEGKEZDŐDÖTT A JEGYÁRUSÍTÁS: www.spiritszinhaz.jegy.hu

Nagy Márk, a Nemzeti Színház fiatal színésze adaptálta és rendezi a Spirit Színházban a Karamazov testvérek c.előadást. 

tovább »

Ünnepi szabadbérlet

2018-12-09

Átruházható szabadbérlet 3 előadásra.

Felhasználható: 2018. december 25. és 2018. december 30. között.

Választható előadások:
Az ajtó, Veszedelmes viszonyok, Equus, Ölelj át!, Mario és a varázsló, Maria Callas mesterkurzusa, Micimackó

tovább »

Így tetszett a "Mennyit érünk"

2018-11-25

Direkt nem néztem meg az 1994-es filmváltozatot Russell Crowe-val a főszerepben, de a Spirit Színház Mennyit érünk? című előadása után az első dolgom volt felvenni a kötelezően megnézendők közé. David Stevens fontos gondolatokat fogalmaz meg. Hogyan lehet nyitottan kezelni a homoszexualitást? Mi van akkor, ha valaki nem elfogadó? Mit tehet a szülő gyermeke boldogságáért?

https://contextus.hu/mennyit-erunk-spirit-kritika/

tovább »

Versünnep fesztivál a Spirit Színházban

2018-10-17

Versünnep Versmondó Verseny
A Versünnep Alapítvány versmondó versenyt hirdet olyan általános- és középiskolai, valamint felnőtt, amatőr versmondók részére, akik – lehetőség hiányában – nem tudnak csatlakozni hivatalos intézmény által szervezett versenyhez. Nevezni egy magyar költő, író művével lehet.

A Versünnep Alapítvány versmondó versenyt hirdet olyan általános- és középiskolai, valamint felnőtt, amatőr versmondók részére, akik – lehetőség hiányában – nem tudnak csatlakozni hivatalos intézmény által szervezett versenyhez. Nevezni egy magyar költő, író művével lehet.

tovább »

Hírlevél felíratkozás

Vezetéknév
Keresztnév
E-mail


Antispam: az itt megadott e-mail címet nem adjuk ki harmadik személynek, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Tel: (36 - 1) 269-8211, (+36-30) 649-6665
E-mail: titkarsag@spiritszinhaz.com
Facebook: spirit.theatre
Instagram: spirit_színhaz
          

Copyright @ 2017 - Spirit Színház Non-Profit Kft. - Minden jog fenntartva! Design és programozás Arteries Studio