Hírek

Párnakönyv - színházi napló 1.rész

2012-12-12

Lévai Katalin pár évvel ezelőtt megírta életének meghatározó töredékét. A Párnakönyv a Spirit Színház produkciójában januárban kerül színre. Ám az író ebben az esetben emlékező önmagaként színre lép. A számára egyelőre idegen világról naplót vezet.

Szereplők: NŐ: Földes Eszter

                   FÉRFI:Németh Kristóf

                   ÍRÓNŐ:Lévai Katalin

Rendező:   Dicső Dániel

Bemutató: Rózsavölgyi Szalon, 2013. január 22.

Különös, hogy most, ilyen későn az életemben, megtörténik az, amiről gyerekkoromban olyan sokat álmodoztam: színpadon játszom, méghozzá a saját darabomban. Úgy látszik, szeretek játszani. Ez új felismerés. Az első próbák közben rájöttem, mi a színészet varázsa, mi teszi olyan végtelenül vonzóvá számomra ezt a mesterséget. A színpadon – akármilyen parányi legyen is – az ember valóban Isten bohócának képzeli magát, és valami különös táncot mutat be önmagának. Szállni készül a világban, minden félelem nélkül. Sok mindenkiben megvan ez az érzés, de nem mindenki él vele. Nem mindenki képes a szabadságra. A színész, ha nem színlel, hanem érez, képes rá. Néha nekem is sikerül. Néha.

A darabban a narrátor szerepét játszom, az emlékező ént. Oldalt ülök, figyelem Eszter és Kristóf játékát, és nézem Danit, amint nézi a színészeit. A Párnakönyv önéletrajzi ihletésű mű, életem fiatalkori, nagy szerelmének történetét mesélem el benne. Egy olyan szerelem történetét, amilyet mindenki legalább egyszer az életében szeretne átélni.

De mi köze mindehhez Daninak, Eszternek és Kristófnak? Képesek lesznek-e megérteni, mit éltem át egykor, mit jelentett ez a kapcsolat akkor, és hogyan határozta meg az életem további éveit? Vagy erre egyáltalán nincs is szükség? 

Eszter sokkal vidámabb, felszabadultabb lány, mint amilyen én voltam, sokat nevetgél, ami eleinte zavar. Mintha nem értene egyes jeleneteket. A számomra legmeghatóbb temetői jelenetet például humorosra veszi, ráadásul azt mondja, én írtam ilyenre. Megnézem, újra elolvasom. Hát, van benne valami. A lány becsípett, kicsit kábán emlékezik vissza egy drámai családi eseményre, jókedvűen meséli el, miközben eszegetnek, iszogatnak sírszentelés után a temetőben. Amikor először játssza el így, sikítani tudnék. Szerencsére Kristóf , aki nem áll rá Eszter hullámhosszára, hanem erős, autonóm személyként higgadt komolysággal válaszol, helyére teszi a jelenetet. Így már jó. Sőt. Jobb, mint amilyennek elképzeltem. A két színész különös összhangjából sokkal izgalmasabb jelenet született, mint amire eredetileg gondoltam. Kicsit megnyugszom.

De azután jön egy csúnya veszekedés a két ember között. Eszter rettenetesen kiabál, és Kristóf is egyre följebb emeli a hangját. Sok ez így. Amikor már éppen közbe akarok szólni, Kristóf lehalkítja a hangját, megváltoztatja a jelenet dinamikáját, és ettől azonnal a Nő pártjára állok. Hiszen az kiabál hangosabban, aki kétségbeesettebb. Igen, ilyen kiszolgáltatott  a Párnakönyv hősnője ekkor, jogos fájó szenvedéllyel alakítani.  Később majd másmilyen lesz, erősebb, magabiztosabb, de ebben a stádiumban még nagyon sérülékeny. A Férfi testkontúrja szinte megnő, amikor a jelenet véget ér. Erős hátát fordítja a közönség felé, amelyen megjelenik egy fehér gallyacska, a Nő tétova karja.  Ölelkeznek? Birkóznak?

Annyira belefeledkezem a színészek remek improvizációjába, hogy elfelejtek megszólalni. Azután valami idegen hangot hallok. Mi a fene ez? Mintha nem is én beszélnék. Ha izgulok, mély lesz a hangom. Jobb lesz, ha ehhez hozzászokom, mert a premieren nagyon fogok izgulni. Dani bíztat, hogy nem kell játszanom, legyek csak természetes. Mintha ez olyan egyszerű lenne. Nem civilként kell ülnöm a színpadon, hanem valamiféle színpadi jelenlétet kell produkálnom. Egyetlen pillanatra sem eshetek ki a „szerepemből” , ami persze nem olyan szerep, mint a színészeké, de mégiscsak szerep.

Te jóságos ég! Mibe vágtam már megint a fejszémet?! És ez még csak az első hét volt.

További blogbejegyzések

Nyitottan élem az életem - Sándor Péter

2019-01-18

Sándor Péter, színházunkban a Dorian Gray és az Örökké...szabadon...főszereplője, bemutatkozik "A direktor kérdez" című sorozatunkban.

A direktor kérdez: Sándor Péter.

tovább »

Mindenki megvan? - Angster Mária sorozata folytatódik

2019-01-11

Nagy érdeklődés mellett indult el ANGSTER Mária sorozata, melyben színházunk előadásain keresztül elemzi a családi illetve a párkapcsolati mintázatokat. Mivel az előadás játékosan és illusztratív módon interaktív, színházunk úgy döntött, hogy február 18-tól a sorozatot a színház épületében találaható SPIRIT KÖZPONT nagytermében folytatja.

A színházba megvásárolt jegyek érvényesek, illetve további jegyek az új helyszínre válthatók, még korlátozott számban.

A cím: Árpád fejedelem útja 3-4, 3.emelet, SPIRIT KÖZPONT.

Az előadás sorozatról bővebben:

https://szinhaz.hu/2019/01

tovább »

Pályázat büfé üzemeltetésére

2018-12-26

A Spirit Színház és Központ pályázatot hirdet az intézmény földszintjén található Büfé üzemeltetésére.
A Büfé üzemeltetésére vonatkozó bérleti jogviszony időtartamra: 2018. január 15-től 2022. január 15-ig, 3 éves időtartamra szól.

A büfé alapterülete: 20 m2
A büfé a Színház földszintjén található, egy eladói térből, egy előkészítő helyiségből áll.

A büfé üzemeltetésére vonatkozó feltételek:

1. Gyermekintézményben, vagy közművelődési intézményben szerzett büfé-üzemeltetési tapasztalattal rendelkező, vagy vendéglátóipari tapasztalattal rendelkező cég vagy egyéni vállalkozó pályázatát várjuk.

2. A Büfé nyitvatartási idejének alkalmazkodnia kell a Színház nyitvatartási idejéhez, a rendezvények megvalósításához.

3. A pályázat mellékleteként kérnénk egy legalább 30 termékből álló, a helyszínen árusításra kerülő beárazott terméklistát beadni. A listán kizárólagosan olyan termékek szerepeljenek, amelyek a helyszínen árusításra kerülnek. /A listán kérnénk szépen 5 péksüteményt, 5-féle szendvicset, 5-féle kávét, 5-féle üdítőt, 5-féle édességet és 5-féle egyéb terméket árral megjeleníteni./

4. A terméklista és az árak megállapításánál kérjük szíveskedjenek gyermekbarát és az egészséges táplálkozásra vonatkozó szempontokat figyelembe venni.

5. A pályázónak 3 ajánlatot kell tenni, 3 különböző árfekvésű rendezvényhez kapcsolódó Catering szolgáltatás vállalható összegéről és a szolgáltatás részletesen felsorolt tartalmáról. Mindezen kívül 3 Referencia-munkát kell megneveznie, elérhetőséggel együtt, amelyben az Agóra képviselője referencia személytől információt kérhet. A pályázat ezen pontjának eredményes teljesítése esetén a Büfét üzemeltető vállalkozó fogja ellátni a Színház belül megrendezésre kerülő rendezvények catering szolgáltatásnak egy részét. A catering szolgáltatások kizárólagosságát az Agóra nem tudja biztosítani mert több a Színház megvalósuló rendezvény kötött catering-szolgáltatóval valósul meg.

A Büfé helyiség bérleti díjának a pályázóknak kell összeg-javaslatot tenni.

A bérleti díjon felül a bérlőt terheli a Büfében külön elhelyezett és havonta leolvasott mérőórán szereplő áram és hideg/meleg víz fogyasztásának arányosított/leszámlázott összege.

A pályázat nyertesének a bérleti díjat havonta, az előző hónap teljesítését követően kiállított számla alapján kell kiegyenlítenie.

A bérleti díj nem határidőre történő kifizetése is a szerződés felbontását eredményezheti.

A pályázatok beadási határideje: 2018. január 10. 15.00 személyesen, vagy emailen: titkarsag@spiritszinhaz.com.(1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 3-4.)

A pályázatokat beadó cégek, képviselői, illetve a pályázó egyéni vállalkozók kérjük készüljenek fel arra is, hogy pályázataik személyes bemutatását kérjük tőlük.

A pályázók számára a büfé személyes bemutatásának időpontja: 2018. január 3. 10.00 és 2018. január 9. 10.00.

A pályázatok elbírálása 2018. január 12-én megtörténik. A döntésről a pályázók még ezen a napon értesítést is kapnak.

A Büfé helyiséget 2018. január 15-én tudjuk tiszta állapotban átadni a pályázat nyertese számára.

A pályázattal kapcsolatban információ kérhető, a Büfé megtekinthető: Kertész Ida +36(30) 649-6665, Hangyál Judit +36 (30) 352-5447

tovább »

Karamazov testvérek jegyárusítás

2018-12-11

MEGKEZDŐDÖTT A JEGYÁRUSÍTÁS: www.spiritszinhaz.jegy.hu

Nagy Márk, a Nemzeti Színház fiatal színésze adaptálta és rendezi a Spirit Színházban a Karamazov testvérek c.előadást. 

tovább »
Tovább a havi műsorra »
Következő előadások:
Europe for Culture
2019.01.19. 13:00
Spirit Színház INGYENES! Jegyvásárlás
Spanyol románc - komolyzene könnyedén
2019.01.19. 15:00
Spirit Színház kamaraterem INGYENES! Jegyvásárlás

Hírlevél felíratkozás

Vezetéknév
Keresztnév
E-mail


Antispam: az itt megadott e-mail címet nem adjuk ki harmadik személynek, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Tel: (36 - 1) 269-8211, (+36-30) 649-6665
E-mail: titkarsag@spiritszinhaz.com
Facebook: spirit.theatre
Instagram: spirit_színhaz
          

Copyright @ 2017 - Spirit Színház Non-Profit Kft. - Minden jog fenntartva! Design és programozás Arteries Studio