Hírek

Lélekszínház, azaz a Spirit Színház "A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért" szeptembertől

2011-08-05

Budapesten nemrégiben alakult meg a Lélekszínház, azaz a Spirit Színház.

A lélekszínház első nagy bemutatója "A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért" című előadás nagy sikert aratott a Tháliában, ahol szeptembertől ismét bemutatják a darabot.

Magyarországon a darab témája – sajnos – nagyon aktuális.
Szinte naponta hallunk híradást családon belüli fizikai vagy verbális erőszakról. Ezen belül is a gyermekek ellen elkövetett cselekedetek száma riasztó. Sajnos a társadalom jelenleg szinte tehetetlen, így a kevés kivételtől eltekintve az esetek nem látnak napvilágot, a sértettek pedig őrzik a családi titkokat. Sokan (főleg vidéken) nincsenek i s tudatában annak, hogy családon belüli erőszak áldozatai.

Színházi előadásuk célja, hogy az intézmények, hatóságok, segítő szervezetek nagyobb teret, figyelmet kaphassanak, a sértettek pedig el merjenek menni problémáikkal a megfelelő szervekhez és változtathassanak életükön, gyermekeik életén. Esetleg ki merjenek állni nagyobb nyilvánosság elé, példájukkal bizonyítva, hogy van kiút a reménytelennek ítélt „családi pokolból”.

A társulat a színház nyelvén, egy színdarab példájával tud küzdeni a jelenség ellen, kiutat, reményt mutatva. Ezt azonban szeretnék minél szélesebb körben, „hangosabban” hirdetni, házhoz vinni a segítséget, szeretnénk, ha minél többen tudnának az erről szóló előadásunkról.
A kampány szlogenje: „Színházzal a családon belüli erőszak ellen”.

A legközelebbi előadás:

A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért
Helyszín: Balatonfüred, Vaszary Villa
Időpont: ‎2011. augusztus 25. 19:00

A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért
Helyszín: Thália Színház, Új Stúdió
Időpont: ‎2011. szeptember 17. 19:30

A fiú a tükörből avagy rekviem a gyerekkorért
Helyszín: Thália Színház Új Stúdió
Időpont: ‎2011. szeptember 18. 19:30


Néhány információ a színházról és a társulatról:

Színházuk, a budapesti Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínháza olyan előadásokat hoz létre, melyek közelről megérinthetik az emberek lelkét. A „Lélek” színház a problémamegoldás módjaira rámutató, az emberek közötti viszonyok sokféleségét bemutató, az érzelmek felvállalására buzdító színház. Bemutatnak életrajzi ihletettségű műveket, olyan művészek, közéleti emberek portréját rajzolva meg, akiknek sorsa iránymutató, elgondolkodtató lehet. Egy új műfajt is bevezetnek, ez a „Vers- és látványszínház”, mely sorozat keretében szeretnénk rávilágítani arra, hogy az emberek szeretik, szerethetik a költészetet, csak lehet, hogy nem tudnak róla. Közönségük lehet bárki, aki boldog, aki problémákkal küzd, aki társas, aki magányos. Aki szeret elgondolkozni a világ dolgain és úgy érzi, van ereje hozzátenni ahhoz, hogy jobbá váljunk.

A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért
– színjáték –
Játék az elvesztett gyermekkorért, a családi összetartozásért a függőségek világában, a családon belüli, gyerekek sérelmére elkövetett erőszak ellen

A tragikomikus, fénnyel és sötéttel egy időben játszó, egyszerre spirituális és realista történet hitet tanít a reménytelenségben és a céltalanságban, hitet abban, hogy minden túlélhető és megszerethető.
Egy családi pokol sírós-nevettetős bemutatása, filmszerű epizódokkal, melyek végén talán a néző is választ kap a kérdésre: "van olyan gyerek, aki minden nyomorúságot túlél?"

Az előadást egy szünettel játsszák.
Az ősbemutató a Thália Színház Új Stúdiójában volt 2011 májusában.

Színdarabunk magyar ősbemutató, Paulinyi Tamás Irodalmi díjas „Bólébál” című regényének két részes színpadi változata A darab önéletrajzi ihletésű mű, aminek erejét a tragikomikus élethelyzetek panaszos-beletörődős, sírós-nevettetős bemutatása adja. A kisgyerekből felnőtté érő főszereplő sorsa szinte tipikus. Hogyan válnak el a szülők és marad mégis egy lakásban a család, hogyan válik az anya alkoholistává, hogyan próbálja a fiú menteni a veszekedéseket, a verekedéseket, s mindezt titkolni a külvilág elől. A bizarr fordulók közben nagyobb, közös múltunk is megelevenedik. A politikától mentesen, mégis ismerős realizmussal élhetjük át a hatvanas, hetvenes évek hangulatát. A színpadi játék megoldása különös, egy monológ – két hangra.

A mostani Író (Perjés János játssza) megérkezik ősei üres vidéki házába, azzal a szándékkal,hogy felelevenítve emlékeit, leszámoljon múltja és lelke „démonaival”. Felidéződik gyermekkora, önálló életre kel mindenkori saját maga, így újból átéli a katartikus élményeket. A mindenkori Tamás (akit Makranczi Zalán alakít) és a visszaemlékező mostani Író végig járja a gyermekkortól az utat újra, „teli lommal, teli emlékkel, teli halottal”. Közös játékukban megelevenednek a történet szereplői: a Nagymama, az Anya, az Apa, sőt még a kutya is. A darab hitet adhat a hasonló cipőkben járóknak, hogy minden túlélhető és megszerethető.

Fő mondanivalója:
- a fiatalkorúak ellen családon belül elkövetett erőszakra való figyelem felhívása
- alkohol- és drogprevenció
- kiút mutatás a függőségek világából

Színlap:

Paulinyi Tamás: A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért
(Paulinyi Tamás „Bólébál” c. regényének színpadi változata)
Szereplők:
Tamás I. (a mindenkori) – Makranczi Zalán
Tamás II.(az Író) – Perjés János
Hangfelvételről közreműködik: Venczel Vera, Papadimitriu Athina
Színpadra alkalmazta: Perjés János
Zene: Quimby

A társulat tagjairól bővebben: http://spiritszinhaz.com/

http://www.szinhazkolonia.hu/blog/harmadik/Lelekszinhaz-azaz-a-Spirit-Szinhaz

További blogbejegyzések

Hegyi Barbara és a coaching

2019-02-12

Ferbruár 16-án HEGYI BARBARA, CSERMELY ÁKOS és PERJÉS JÁNOS lesz MALCHINER PÉTER első élő coaching előadásának vendége! YOU ARE MORE!

tovább »

Nyitottan élem az életem - Sándor Péter

2019-01-18

Sándor Péter, színházunkban a Dorian Gray és az Örökké...szabadon...főszereplője, bemutatkozik "A direktor kérdez" című sorozatunkban.

A direktor kérdez: Sándor Péter.

tovább »

Mindenki megvan? - Angster Mária sorozata folytatódik

2019-01-11

Nagy érdeklődés mellett indult el ANGSTER Mária sorozata, melyben színházunk előadásain keresztül elemzi a családi illetve a párkapcsolati mintázatokat. Mivel az előadás játékosan és illusztratív módon interaktív, színházunk úgy döntött, hogy február 18-tól a sorozatot a színház épületében találaható SPIRIT KÖZPONT nagytermében folytatja.

A színházba megvásárolt jegyek érvényesek, illetve további jegyek az új helyszínre válthatók, még korlátozott számban.

A cím: Árpád fejedelem útja 3-4, 3.emelet, SPIRIT KÖZPONT.

Az előadás sorozatról bővebben:

https://szinhaz.hu/2019/01

tovább »

Pályázat büfé üzemeltetésére

2018-12-26

A Spirit Színház és Központ pályázatot hirdet az intézmény földszintjén található Büfé üzemeltetésére.
A Büfé üzemeltetésére vonatkozó bérleti jogviszony időtartamra: 2018. január 15-től 2022. január 15-ig, 3 éves időtartamra szól.

A büfé alapterülete: 20 m2
A büfé a Színház földszintjén található, egy eladói térből, egy előkészítő helyiségből áll.

A büfé üzemeltetésére vonatkozó feltételek:

1. Gyermekintézményben, vagy közművelődési intézményben szerzett büfé-üzemeltetési tapasztalattal rendelkező, vagy vendéglátóipari tapasztalattal rendelkező cég vagy egyéni vállalkozó pályázatát várjuk.

2. A Büfé nyitvatartási idejének alkalmazkodnia kell a Színház nyitvatartási idejéhez, a rendezvények megvalósításához.

3. A pályázat mellékleteként kérnénk egy legalább 30 termékből álló, a helyszínen árusításra kerülő beárazott terméklistát beadni. A listán kizárólagosan olyan termékek szerepeljenek, amelyek a helyszínen árusításra kerülnek. /A listán kérnénk szépen 5 péksüteményt, 5-féle szendvicset, 5-féle kávét, 5-féle üdítőt, 5-féle édességet és 5-féle egyéb terméket árral megjeleníteni./

4. A terméklista és az árak megállapításánál kérjük szíveskedjenek gyermekbarát és az egészséges táplálkozásra vonatkozó szempontokat figyelembe venni.

5. A pályázónak 3 ajánlatot kell tenni, 3 különböző árfekvésű rendezvényhez kapcsolódó Catering szolgáltatás vállalható összegéről és a szolgáltatás részletesen felsorolt tartalmáról. Mindezen kívül 3 Referencia-munkát kell megneveznie, elérhetőséggel együtt, amelyben az Agóra képviselője referencia személytől információt kérhet. A pályázat ezen pontjának eredményes teljesítése esetén a Büfét üzemeltető vállalkozó fogja ellátni a Színház belül megrendezésre kerülő rendezvények catering szolgáltatásnak egy részét. A catering szolgáltatások kizárólagosságát az Agóra nem tudja biztosítani mert több a Színház megvalósuló rendezvény kötött catering-szolgáltatóval valósul meg.

A Büfé helyiség bérleti díjának a pályázóknak kell összeg-javaslatot tenni.

A bérleti díjon felül a bérlőt terheli a Büfében külön elhelyezett és havonta leolvasott mérőórán szereplő áram és hideg/meleg víz fogyasztásának arányosított/leszámlázott összege.

A pályázat nyertesének a bérleti díjat havonta, az előző hónap teljesítését követően kiállított számla alapján kell kiegyenlítenie.

A bérleti díj nem határidőre történő kifizetése is a szerződés felbontását eredményezheti.

A pályázatok beadási határideje: 2018. január 10. 15.00 személyesen, vagy emailen: titkarsag@spiritszinhaz.com.(1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 3-4.)

A pályázatokat beadó cégek, képviselői, illetve a pályázó egyéni vállalkozók kérjük készüljenek fel arra is, hogy pályázataik személyes bemutatását kérjük tőlük.

A pályázók számára a büfé személyes bemutatásának időpontja: 2018. január 3. 10.00 és 2018. január 9. 10.00.

A pályázatok elbírálása 2018. január 12-én megtörténik. A döntésről a pályázók még ezen a napon értesítést is kapnak.

A Büfé helyiséget 2018. január 15-én tudjuk tiszta állapotban átadni a pályázat nyertese számára.

A pályázattal kapcsolatban információ kérhető, a Büfé megtekinthető: Kertész Ida +36(30) 649-6665, Hangyál Judit +36 (30) 352-5447

tovább »

Hírlevél felíratkozás

Vezetéknév
Keresztnév
E-mail


Antispam: az itt megadott e-mail címet nem adjuk ki harmadik személynek, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Tel: (36 - 1) 269-8211, (+36-30) 649-6665
E-mail: titkarsag@spiritszinhaz.com
Facebook: spirit.theatre
Instagram: spirit_színhaz
          

Copyright @ 2017 - Spirit Színház Non-Profit Kft. - Minden jog fenntartva! Design és programozás Arteries Studio