Kérjük, adója 1 %-át ajánlja fel a színházat segítő Lélek és Irodalom Alapítványnak! | 10403181-50526877-77851000 +36 1 269 82 11 titkarsag@spiritszinhaz.com

Zelei Miklós

Összegzés számomra a színház. Tizenhét éves koromban, a múlt század ’60-as éveinek közepén kezdtem újságot írni: tudatosan firtatni az emberi természet titkait, a tettek rugóit. És találkoztam változó korszakainkban az ügyeletes kisdémonokkal, nagyhatalmú vizesnyolcasokkal – és azokkal, akik munkájukkal, életvitelükkel ellenálltak nekik. Láttam a rendszerváltáskor, az új korszak új díszletei közt átváltozásukat is, föllépésüket új szerepekben, új végszavakra figyelve. Elevenedjenek meg a színpadon is ezek a magyar alakok! És foglalkoztatni kezdett a gondolat, hogy konvertáljam az évtizedek óta gyűlő emberismeretemet, a sűrűsödő tapasztalatokat; két világ ismeretét. Úgy hozta a sors, hogy első sikeres színpadi munkám a határon túli elkötelezettségem gyümölcse lett, a szovjet–csehszlovák határ vasfüggönyével kettévágott, majdnem száz százalékban magyarok lakta ikerfalu, Kisszelmenc és Nagyszelmenc történetéből írt Zoltán újratemetve című tragigroteszk játék. Nagy szerencsém volt, hogy a darabot olyan nagy formátumú rendező vitte színre, mint Vidnyánszky Attila. A következő darabomat, a Situs inversus. Az Isten balján című, Ady Endréről szóló monodrámát ugyancsak élő klasszikus, Köllő Miklós rendezte meg. Ezután jött a tragikus fordulat: Kara Tündével a saját rákbetegségéről írtunk monodrámát Karkithemia címmel Pethő Sándor filozófus barátommal. Tege Antal rendezett belőle kiváló előadást. Tünde nemsokkal a premier után újra megbetegedett és hosszú szenvedés után 2019-ben meghalt. Ezt követően ismerkedtem meg Léner Andrással, Páskándi Géza Lélekharangjának a bemutatója után. Hamarosan dolgozni kezdtünk Vendégség című drámámon, amely Páskándi Vendégségét folytatja a rendszerváltás idején: cselekménye már nem a múlt rendszerben történik, de még nem is az újban, hanem a kettő között. Ez volt az, ami fölkeltette András érdeklődését. Miközben barátok is lettünk. Sok olyan tervünk van, amelyek a Spirit Színházhoz kötnek minket. Ezután is csakúgy, mint eddig: létrehozni a legjobbakkal a legjobbat.

Budapest, 2020. augusztus 13.

Kapcsolódó előadások:

Nincsenek következő események.

ELŐADÁSAI

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.

MÉDIA