Kérjük, adója 1 %-át ajánlja fel a színházat segítő Lélek és Irodalom Alapítványnak! | 10403181-50526877-77851000 +36 1 269 82 11 titkarsag@spiritszinhaz.com

Július utolsó napjaiban megtartottuk Shakespeare – Lear király című tragikus szatírájának olvasópróbáját. A színházteremben összegyűlt művészek között akad olyan is, aki először játszik a Spirit Színházban, de köszönthetjük az előadásban már ismerős színészeinket is, mint Perjés János (Lear szerepében) vagy Nagy Enikő (Regan, Lear középső lányának szerepében) valamint Nagyváradi Erzsébet (Kent grófnő szerepében). Nézz be Te is a kulisszák mögé!

Az előadásról

“Tartsd kezedben hatalmadat”

Történik Britanniában, a régi időkben.

Lear király úgy dönt, hogy a birodalmat felosztja három lánya között. Szokatlan döntését szokatlan órában hajtja végre, pillanatnyi szeszélyétől vezéreltetve összehívja a királyi udvart, majd leányaihoz a mesékből jól ismert, de a birodalom életében előzmény nélküli kérdést intézi: “Ki az közületek, ki legjobban szeret?” A legkisebb lány, Cordélia megtagadja a nyilvános vallomástételt, és ez olyan váratlanul éri a szeszélyes uralkodót, hogy legszeretettebb lányát kitagadja az örökségből, annak ellenére, hogy a hűséges Kent gróf figyelmezteti a királyt szörnyű esztelenségére. A legkisebb lánynak hozomány nélkül kell távoznia az udvarból, megalázottan és eltaszítottan, a francia király feleségeként. Goneril és Regan, a szeretetüket egymással versengve kifejező nővérek azonban hamar megtagadják apjukat, egyre terhesebbé válik számukra a királyságot átruházó, de a királyi címmel járó hódolathoz tovább is ragaszkodó Lear.

Shakespeare klasszikus műve mindmáig ható érvényességgel, egyszerre gondolkodtatva és nevettetve mérhetetlen gazdagsággal tud beszélni az emberi kapcsolatok értékéről, de hihetetlen törékenységéről is egyszersmind. Az időben és térben tőlünk távol eső történet a szemünk láttára válik a mi saját élethelyzetünkké.

Szereposztás

Lear, Britannia királya Perjés János
Lady Lear, elhunyt felesége / Öreg bérlő, Gloster birtokán Borbáth Ottília
Bohóc Lear udvarából / Cordelia, Lear legkisebb lánya Tornyi Ildikó
Goneril, Lear legidősebb lánya Marjai Virág
Albany herceg, a férje Gulyás Dénes
Oswald, az udvarmesterük Plaszkó Bence
Regan, Lear középső lánya Nagy Enikő
Cornwall herceg, a férje / Százados Edmund csapatában Zsiga László
Kent grófnő (átöltözve Cajus) Nagyváradi Erzsébet
Gloster gróf Varga Zoltán
Edgar, a fia (átöltözve Rongyos Tamás, Parasztlegény) / Francia király, Cordelia kérője, majd férje Darvasi Áron
Edmund, Gloster házasságon kívül született fia / Burgund herceg, Cordelia másik kérője Gaál Dániel
Lovag Lear kíséretében Lengyel Kristóf
Lear kísérői, szolgák, tisztek, katonák, őrök, urak.

 

Rendezőasszisztens: Lengyel Kristóf
Rendező: CZEIZEL GÁBOR

Jegyek a bemutatóra »

 

Képek az olvasópróbáról

Láttad már ezt az előadást? Írd meg a véleményed!